Jesteś tutaj: gustownydom.com.pl > Projekty domów > Zalety i wady projektów indywidualnych

Ergonomia w kuchni

Wiecie już, że ergonomia pozwala zaoszczędzić czas i uniknąć niewygodnych sytuacji oraz zbędnego wysiłku. Jak przełożyć jej zasady na urządzenie kuchni? Pamiętaj o tym, jak bardzo ważna jest kolejność czynności przy przygotowywaniu potraw – najpierw musisz sięgnąć do lodówki lub szafki po odpowiednie produkty, potem kroicie, mieszacie, obieracie – z reguły na blacie, obmywacie coś w zlewie, wyrzucacie resztki, obierki, a następnie kierujecie się do kuchenki, gdzie smażycie, gotujecie lub pieczecie, nieprawdaż? W związku z tym w kuchni możemy wyróżnić 5 podstawowych stref : gotowania, przechowywania, zapasów, zmywania i przygotowywania. Najpierw więc lodówka, następnie blat do wyjmowania rzeczy i układania ich. Potem zaś zlew i miejsce do pracy,  a na końcu – kuchenka. Przy gotowaniu przeważnie się stoi, co nie jest zbyt wygodne, ani korzystne dla pleców. Jeśli to możliwe, dobrze więc będzie zaplanować sobie takie miejsce, gdzie będzie można pracować na siedząco, np. przy stole.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.